geçenlerde bir pazar günü ne zamandır canımın istediği birşeyi yaptım: çiğ börek. artı eksilerine gelirsek bu çiğ börek bildiğimiz çiğ börek gibi olmadı. (halbuki bende hazır tarif buldum diye sevinmiştim) çünkü hamuru değişik sodalı hamur dediğimiz veya bildiğimiz poğaça hamuru gibi birşey oldu. ben de acemi olduğumdan aymadım hamurunu yaparken. halbuki sadece un, tuz, su olur değil mi hamurunda? işte doğru bildiğinden şaşmayacaksına bir örnek daha. hatta eşim fazla yağlı istemediğinden ona tavada kızartayıp üzerine yumurta sarısı sürüp fırına attık; o tam bir bildiğin kıymalı poğaça oldu. yinede özendirmek gibi olmasın ama yanına ayran yapıp afiyetle yedik.
ÇİĞ BÖREK
2 yumurta, 20-22 kahve fincanı un, 3,5 kahve fincanı su, yarım kahve fincanı sıvıyağ, 2 kahve fincanı sirke,
1 paket kabartma tozu, tuz,
iç için;
250 gr. kıyma (yağsız), 1 orta boy soğan, 1 orta boy domates, 3-4 sivribiber, yarım demet maydanoz,
1 kahve fincanı su, tuz, karabiber, 1,5 su bardağı sıvıyağ
elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. içine yumurtaları, suyu, sıvıyağı, sirkeyi, tuzu ve kabarta tozunu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp beze yapalım. üzerlerine nemli bez örtüp yarım saat dinlendirelim. bu arada kıymalı harcı hazırlayalım.bir kapta kıymayı, küp doğranmış soğanı, tavla zarı iriliğinde domatesi, doğranmış sivribiberleri, kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve suyu karıştıralım. dinlenmiş bezeleri unlanmış bir zeminde 0,1 mm. kalınlığında açalım. açtığımız hamurun bir tarafına kıymalı harcı yayıp diğer kenarını üzerine kapatalım. hamur kenarlarını tırnak uçlarıyla bastırarak kapatalım. hamurları kızdırılmış sıvıyağda arkalı önlü kızartarak emici bir kağıt üzerine alalım. biraz yağını emdirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Ama nefis görüyor. Sevgiler...
YanıtlaSilBen ilk Eskişehir'de yemiştim ve geröekten pişmeden yapıldığını zannediyordum:D Meğer kıymalı ve pişen bir börekmiş.Tadı güzel bir börek.Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.
YanıtlaSil