1 Şubat 2011 Salı

biraz mutfak

 geçtiğimiz haftasonu kendimi mutfağa verdim. öyle derler ya...sabahtan temizlik,çamaşır, etrafı toparlama vb. işlerimi bitirip yukarıda gördüğünüz elmalı tart, kek, ve ıspanaklı poğaça işlerine giriştim. 3'ünü de her zamankinden farklı olarak içine birşeyler kattığımızı sayarsak ilk defa yaptım diyebilirim. elmalı tartta ki başarısızlığım açıkça görülsede tadı hiçte fena değil, şekli bozuk sadece. 
birde bunların yanında  2 de yemek yaptığımı söylemeden geçemeyeceğim...
tariflerimi de sizinle paylaşayım:
 kek her zaman yaptığım sade olup içine biraz da kakao hamur kattığınız keklerden birisi. bu sefer değişik olmasının sebebi ise kakaoyu telaştan hamurun içine direk döküp içinde karıştırmaya çalışmam. böyle yapınca kekte keskin bir kakaolu sade farkı olmaksızın çok az kakaolu kek gibi oldu diyebiliriz. bir de diğer bir değişiklik olarak içine çikolatalı granüllerden kattım. tarif ise çok eski bir yemek ekinden;
malzemeleri:
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
4 adet yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı kabartma tozu (ben her zaman bir paket koyarım)
3 su bardağı+2 parmak un
2 çorba kaşığı kakao
yapılışı:
öncelikle yumurta ve şekeri çırpıyorsunuz. sonra sütü ve yağı ilave edip karıştırıyorsunuz. en son olarak ta un ve kabartma tozunu eliyorsunuz. hazırladığımız hamurun yarısını yağladığınız kek kalıbına döküp geri kalan hamura kakaoyu katıp, karıştırıp, kek kalıbına döktüğünüz hamurun üzerine döküp şekil veriyorsunuz. 180 derecede 40-45 dk. pişiriyorsunuz.
ben çok geliyor diye yarım ölçü yapıyorum genelde. fotoğraftaki görüntüde yarım ölçüye aittir.
 tartı herşeyiyle ilk defa yaptım. tarifi ise internetten herhangi biryerden. üzerindeki elmalı iç 3 aşağı 5 yukarı herkesin ki kadar  güzel olmuştur. ama malesef tarifin hamuru pek güzel değilmiş. belki de ben beceremedim bilmiyorum ilk yaptığım için ama çok kırık kırık bir hamur oldu gördüğünüz gibi. ertesi gün de çok yumuşak bir hamura dönüştü. tarifini internetten bulup biryerlere yazarak yapmıştım ama şimdi bulamıyorum malesef... 
bu poğaçanın gelişimi evde kalkmış ve kötü olmasın diye soğanla kavurduğum ıspanaklardan birşeyler yapayım şeklinde oldu. daha önce bu hamurdan birşeyler yapmıştım ve çok beğenmiştim. ve bununla anlıyorum ki ben mayalı değilde kabartma tozu ile yapılan poğaça şeklini daha çok seviyorum. o yüzden sevdiğiniz bir hamur buldunuz mu içine ne koyarsanız koyun. buradan yola çıkarak ta gördüğünüz gibi hamurun içine ıspanakları koyarak yaptım. hamurumun tarifi ise şöyle;
malzemeleri:
3 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1,5 paket kabartma tozu
2 yumurta
içi için:
soğan
ıspanak
tuz,karabiber
yapılışı:
kabartma tozu ve unu eleyip ortasına yumurta sarılarından birini ayırarak 2 yumurtayı, zeytinyağını, yoğurdu ve tuzu ekleyerek yoğurun.sonra hamura ve içe istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz. ben hamuru 2 yada 3 parçaya ayırıp açıp içine içi yayarak rulo şeklinde sardım ve sonra kibrit kutusu büyüklüğünde kestim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...